Siden regeringen med indenrigsminister Astrid Krag i spidsen præsenterede deres oplæg til en udligningsreform for landets kommuner, presser spørgsmålet sig mere og mere på, om Astrid Krag egentlig forstår konsekvenserne af det fremlagte reformforslag.
Til præsentationen var der store og flotte ord om ”råd til velfærd i alle kommuner” og ”en mere retfærdig udligning”. Det hele pakket ind i regeringens mantra om, at de rige skal betale til de fattige, og at vi skal sikre yderområderne i Danmark.
Det kan man dybest set ikke være uenig i, men når udspillet ikke bliver fuldt op af offentliggørelse af alle de kriterier og tal, der ligger bag regeringens forslag, så tangerer det i værste fald magtfuldkommenheden eller i bedste fald et forsøg fra Astrid Krag på at skjule sin egen uvidenhed om konsekvensen af udligningsreformen for den enkelte kommune.
Som en af dem, der var med til at etablere foreningen (og websitet) Rimeligudligning.Nu tilbage i 2008, ved jeg, at udligningsmaskinen er en kompliceret sag, og at der næppe findes en fuldstændig retfærdig udligningsmodel. Jeg ved også, at alle landets 98 borgmestre på fingerspidserne har styr på hvilke faktorer, der tæller op eller ned i deres kommune, i relation til om de skal betale eller får i udligningssystemet. Derfor er det dybt bekymrende, når en reform bliver fuldstændig uigennemskuelig for den enkelte borgmester – og for alle andre for den sags skyld. Endnu mere bekymrende – og magtfuldkomment – bliver det, når regeringens forslag med kirurgisk præcision tilgodeser de socialdemokratiske borgmestre på den københavnske Vestegn. De må nærmest føle, at de med udspillet er blevet til Festegnen.
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har heldigvis viden om konsekvenserne af en udligningsreform og har derfor klart opstillet tre krav til de kommende forhandlinger. For det første skal der flere penge ind i udligningssystemet, så der ikke bliver de store skattesmæk, som regeringen lægger op til. For det andet, at kommunerne får tryghed om deres økonomi, så det sikres, at der ikke kommer en stor ekstra regning senere på året ved fjernelse af ekstraordinære tilskud. Og for det tredje, at den systematiske og målrettede overbetaling af kommuner med mange udlændinge fjernes eller justeres.
og få lavet en aftale, hvor kommunerne kan gennemskue de beregninger, der ligger bag. Den magtfuldkomne stil regeringen har anlagt, hvor den ikke vil (eller kan?) forklare det forslag, som den selv har lagt frem, er simpelthen ikke vores demokrati værdigt.